04-12-2017 Aflevering 231

In deze uitzending

Malala

Malala Yousafzai is slechts 20 lentes jong, maar behoort nu al tot een van de meest invloedrijke personen ter wereld. Op 15-jarige leeftijd werd ze neergeschoten door de Taliban, omdat ze opkwam voor meisjes die recht hebben op onderwijs. Ze overleefde de aanslag en sindsdien is Malala wereldwijd het symbool van de strijd voor onderwijs. In 2013 ontving ze de Internationale Kindervredesprijs en in 2014, als jongste winnaar ooit, de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag vertelt ze bij RTL Late Night hoe ze haar strijd voor recht op onderwijs voortzet. 

Chaeli Mycroft

Chaeli Mycroft (winnares Kindervredesprijs 2011) werd geboren met Cerebrale Parese, waardoor de functie in haar armen en benen beperkt is. Maar waar anderen een beperking zien, ziet zij vooral de mogelijkheden. Op 9-jarige leeftijd startte zij met haar zus en vrienden een project om een rolstoel voor zichzelf te kunnen betalen en daarmee werd de Chaeli Campaign geboren: een organisatie die nu per jaar meer dan 3000 kinderen met een handicap van hulpmiddelen en activiteiten voorziet.

Marc Dullaert

Marc Dullaert zet zich al jaren in voor kinderrechten en is de initiatiefnemer van de Internationale Kindervredesprijs: de prijs die sinds 2005 elk jaar wordt uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor kinderrechten en de situatie van kwetsbare kinderen. De Internationale Kindervredesprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt en is in korte tijd uitgegroeid tot dé internationale prijs op het gebied van kinderrechten.

Mohamad Al Jounde

De 16-jarige Mohamad mag zichzelf vanaf vandaag de winnaar van de internationale Kindervredesprijs 2017 noemen. Hij vluchtte op 12-jarige leeftijd van zijn thuisland Syrië naar Libanon, omdat zijn moeder werd bedreigd met de dood. Hij kon daar niet naar school en besloot er daarom zelf een op te richten in een vluchtelingenkamp. Hij helpt daar kinderen met leren, maar ook met het verwerken van traumatische ervaringen. Voor zijn inzet voor deze kinderen neemt hij de prestigieuze Kindervredesprijs vandaag in ontvangst uit handen van Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai.