kunstwereld in rep en roer

Joseph Klibansky over Banksy: 'Dit is performance art'

10 oktober Op het moment dat het schilderij Girl With A Balloon afgelopen vrijdag verkocht werd voor 1,18 miljoen euro, ging het door een in de lijst ingebouwde papierversnipperaar. De kunstwereld was in rep en roer, maar artist Joseph Klibansky vindt het geweldig.

Performance art

Volgens Joseph Klibansky is het schilderij veranderd in performance art: “Het gaat niet eens meer om het stuk, maar om de performance. Persoonlijk denk ik dat de veilinghuizen in was on the game. Maar dat maakt het niet minder briljant.”

Waarde verdubbeld

Het schilderij kostte 1,18 miljoen euro voordat het versnipperd werd, maar nu is het volgens kunstkenners het dubbele waard. Klibansky vindt het geweldig: “de mensen die dit kopen voor die paar miljoen euro, zien dat als verplaatsing van vermogen. Iemand kan een extra pand kopen in Amsterdam voor een of twee miljoen, maar is dat wel cool? Nee, want ik heb er vijftig zegt zo’n investor. Maar als je hier eigenaar van bent, een stuk dat iedereen kent. Dat is voor mij meer waard dan een of ander mooi pand. Een stukje cultureel erfgoed.”