11,2 miljoen

'Het geld voor Giro555 komt goed terecht'

11 oktober Er is ruim 11 miljoen euro opgehaald voor hulp aan de slachtoffers van de natuurramp op Sulawesi. Woensdag was er de hele dag aandacht voor de actie op zowel radio als televisie.

Lokale instanties

Nieuwslezer Dionne Stax vertelde live in de uitzending de stand van zaken. De meest gestelde vraag is volgens Stax waar het geld terecht komt. “Er is direct contact met de instanties daar, dat zijn lokale instanties die daar direct hulp bieden en zorgen voor schoon drinkwater, eten en dingen die mensen daar zo hard nodig hebben. Het geld komt goed terecht.”

Puinhoop naar stad

Step Vaessen is al 22 jaar correspondent in Indonesië. Ze leeft dan ook zeer mee met de mensen in Sulawesi. “Ik ken het gebied en ik ken de mensen daar. Wat er in Atjeh is gebeurd in 2004 is nog steeds helder in mijn hoofd." Op Tweede Kerstdag van 2004 kwamen bij een tsunami na een aardbeving met een kracht van 9,1 meer dan 200.000 mensen om het leven. "Het geld wat er toen enorm gul uit Nederland werd gegeven is heel goed besteed. Ik heb gezien hoe die puinhoop in een keer weer tot een stad verrees,” aldus Vaessen.

Argwaan

Step Vaessen begrijpt de argwaan om geld te geven. De Indonesië-correspondent is ervan overtuigd dat het geld goed terecht komt: “ik kan je verzekeren dat na 2004 al die gulle giften echt heel erg goed besteed zijn. Mensen in Indonesië zijn ook heel erg kritisch. Die zorgen ervoor dat de regering niet zomaar de boel kan belazeren. Iedereen zit er bovenop.”