minicollege

Berichten versturen via WhatsApp, is dat veilig?

11 oktober WhatsApp is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar hoe veilig is de populaire berichtendienst eigenlijk? Filosoof Stefan Buijsman geeft in RTL Late Night met Twan Huys een minicollege over hoe jouw berichten via WhatsApp worden verstuurd.

"Als je via WhatsApp iemand een berichtje stuurt, bijvoorbeeld ‘abc', dan is dat voor je telefoon een reeks getallen. Je telefoon werkt met enen en nullen, dus het is alsof je ‘123’ naar iemand stuurt. Om deze getallen veilig naar een ander te sturen, zonder dat er kan worden meegelezen, wordt er gebruik gemaakt van een wiskundig trucje. Een som die je veel makkelijker de ene kant kunt oplossen dan de andere kant op." Buijsman heeft het hier over 'end-to-end-encryptie', een methode die ervoor zorgt dat een bedrijf als WhatsApp niet mee kan lezen met je berichten maar ook dat mochten de gegevens in verkeerde handen vallen het onbruikbare data is.

Zowel berichten versturen als videobellen is veilig. Berichten worden versleuteld van het toestel van de verzender naar het toestel van de ontvanger. Hierdoor kan alleen degene die het bericht verzonden heeft en degene die het bericht ontvangt, zien wat er gezegd wordt. 

Bij gesprekken die versleuteld zijn komt een melding te staan als er 'end-to-end encryptie' wordt toegepast. Dit ziet eruit als een gele melding boven aan je conversatie met je contactpersoon. Staat de melding er niet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een gesprekspartner die nog met een oude versie van WhatsApp werkt. WhatsApp heeft de 'end-to-end-encryptie' in april 2016 al mogelijk gemaakt dus je zou deze melding nagenoeg niet tegen moeten komen.

"Het is best makkelijk om de som 9x13 uit te rekenen. Andersom is het een stuk lastiger: welke twee getallen moet je vermenigvuldigen om uit te komen op een getal als 346? Zo’n som gebruikt je telefoon ook, alleen veel grotere getallen. Als je een groot genoeg getal pakt, dan doet een computer daar miljoenen jaren over", aldus Buijsman in zijn mini-college.