Luuk Veltink en Marc van de Kuilen
FRIENDLY FIRE

10 jaar na dramatische dag in Afghanistan op Invictus Games

11 oktober Het is januari 2008. Uruzgan. Marc (toen 20) en Luuk (toen 21) hebben een missie: het schoonvegen van een Afghaans dorp waar talibanstrijders zich verschuilen. De nacht verloopt dramatisch: twee Nederlandse militairen komen om door eigen vuur.

Ook Marc wordt die nacht geraakt door friendly fire en verliest zijn beide benen. Na onderzoek blijkt dat Luuk degene was die vanuit zijn pantserwagen de kogel op Marc afvuurde, terwijl hij dacht dat hij op talibanstrijders schoot. Jarenlang zweeg Luuk over dit incident, omdat hij zich schaamde en een ontzettend groot schuldgevoel had.

Nu, 10 jaar na het incident, spreekt Luuk voor het eerst op televisie over deze dramatische nacht en alles wat daarop volgde. Hij hoopt dat hierdoor meer veteranen durven te spreken over traumatische ervaringen tijdens missies.

Vanavond spreken we bij RTL Late Night met Twan Huys met Marc en Luuk. Het is de vooravond van de Invictus Games, de internationale sportwedstrijd voor veteranen die gewond of getraumatiseerd terugkeerden van een missie. Zij zullen beiden uitkomen namens Nederland.