Hitmachine leert nee zeggen

David Guetta heeft geleerd om tijd voor zichzelf te nemen

19 oktober David Guetta is vijftig jaar, scoort nog steeds hit na hit en toch heeft hij besloten om meer tijd voor zichzelf te nemen. “Je hebt nooit tijd voor jezelf”, vertelt hij over dj zijn. “Ik heb geleerd om nee te zeggen.”

Inmiddels heeft David Guetta alweer zijn zevende studio-album (met de toepasselijke titel 7) uitgebracht.

Hits produceren wordt steeds lastiger

“Elke keer als ik een nieuw album heb is het een grotere uitdaging vanwege alle hits die ik al heb gehad. Hoe kan ik mensen blijven verrassen?” Als beginnende artiest is het een stuk gemakkelijker volgens de Franse dj. “Je experimenteert en ineens heb je per ongeluk een hit.” Hij vergelijkt het produceren van muziek met koken. Als je de juiste ingrediënten bij elkaar gooit kun je zomaar een hit maken. 

Inmiddels heeft David Guetta 43 keer in de Nederlandse Top 40 gestaan, waarmee hij de beste mannelijke artiest aller tijden in de hitlijst is. Toch vindt hij het indrukwekkend om te zien als zijn grote hits één-voor-één langskomen in RTL Late Night met Twan Huys.

'Als dj nooit tijd voor jezelf'

Het leven van dj's gaat echter niet over rozen. David Guetta: "Onze baan is de beste van de wereld, we krijgen zo veel energie maar de keerzijde is dat je alles geeft voor de fans. Je hebt nooit tijd voor jezelf."

Eerder dit jaar maakte top-dj Avicii een einde aan zijn leven nadat hij lang worstelde met de werkdruk als dj. Ook Hardwell dreigde ten onder te gaan aan de werkdruk. Daarom besloot hij voorlopig te stoppen met optreden. Donderdagavond was zijn laatste optreden in de Ziggo Dome. 

Bewuste keuzes

Heeft David Guetta ook aan stoppen gedacht? "Dit album is mijn antwoord om dit te voorkomen." Op zijn nieuwe album heeft hij muziek voor zijn fans gezet, maar ook een deel van de muziek is puur voor zichzelf.

Überhaupt maakt David Guetta tegenwoordig bewuster keuzes. "Ik heb geleerd om nee te zeggen. Als je wilt winnen ga je 'all in'." Hierdoor heeft de dj zijn twee kinderen niet zien opgroeien. Daarom brengt David Guetta na deze week drie volle maanden door met zijn kinderen. Iets wat hij tegenwoordig iedereen jaar doet. "Dan ben ik maar niet de nummer één van de wereld, maar de nummer vijf."

Vriendschap

Ondanks de hoge werkdruk ziet David Guetta andere dj's niet persé als concurrentie. "We zijn allemaal vrienden, we zijn als familie, we willen allemaal dat we slagen. We zijn blij voor elkaar."