Willeke Dost verdween in 1992.
Sinds 1992 vermist

Politie gaat graven naar Willeke Dost

07 november De politie gaat deze week graven in verband met de sinds 1992 vermiste Willeke Dost. Dit gaan ze doen na aandringen van buurtbewoners die wijzen op een 'zeer' verdachte plek.

De toen vijftienjarige Willeke Dost uit het Drentse Koekange verdween in februari 1992. Het meisje had een dramatische jeugd; ze verloor al voor haar eerste verjaardag haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen.

Nooit opgelost

Haar verdwijning is nooit opgelost en werd een 'cold case-zaak'.  Eerst werd er uitgegaan van een vrijwillige verdwijning, maar in 2010 gaf de politie toch aan dat het om een misdrijf ging. De pleegmoeder en broer van de verdwenen tiener werden aangehouden, maar later vrijgelaten vanwege een gebrek aan bewijs.

Deadline

Dorpsgenoten Ab Bruintjes en Jan Huzen gaven maandag in RTL Late Night met Twan Huys aan dat ze de politie tot vrijdag de deadline hadden gegeven om te graven. Anders waren ze zelf aan de slag gegaan. Huzen: "Ik heb liever dat er morgen gegraven wordt door de politie, want dan zijn wij er af. Dat is de kortste klap."

Een van de andere initiatiefnemers, Jan Huzen, is volgens RTL Nieuws erg blij met het besluit van de politie:. "Dit is supergoed, wij zijn hier heel erg blij mee."

De politie en het Openbaar Ministerie hebben op basis van de onrust die is ontstaan in de omgeving van Koekange besloten om te gaan graven. De politie schrijft: "Alleen op deze wijze kan duidelijkheid worden verkregen omtrent de mogelijke aanwezigheid van sporen op deze locatie." De politie roept belangstellenden op niet naar de graafplek te komen. 

Huzen zegt dat de politie heeft beloofd dat hij en Ab Bruintjes nauw betrokken worden bij de graafplannen. "Donderdag wordt er een planning gemaakt. Er moet ontzettend veel geregeld worden, er komt veel bij kijken. Waarschijnlijk kan het graven ergens begin volgende week plaatsvinden."

Bron: RTL Nieuws