WETENSCHAP & TECHNIEK

Week van Lieven: Gedachtenvertaler, Eieren met kankermedicijn en Spidergoats

05 februari Je kan het probleem zo gek niet bedenken of de wereld van de wetenschap heeft een nog gekkere oplossing. Zelfverklaard wetenschapsnerd Lieven Scheire struint het internet en de bladen af op zoek naar gadgets, tech nieuws, proefjes en doet daar elke dinsdag verslag van in De Week van Lieven.

De gedachtenvertaler

In de toekomst kunnen we onze e-mail en smsjes gewoon denken! Amerikaanse neurowetenschappers van de Columbia University hebben voor het eerst signalen uit de hersenen kunnen omzetten in spraak. Het gaat nu nog om nummers, maar de onderzoekers hebben de ambitie om over te gaan tot volledige zinnen.

Black Hornet-nanodrones

Het Amerikaanse leger heeft bij FLIR Systems een bestelling van 40 miljoen dollar gegeven aan FLIR. Dit bedrijf heeft het leger voorzien van Black Hornet Personal Reconnaissance Systems (PRS), drones die zo klein zijn dat ze in de palm van je hand passen.

Kippeneieren met kankermedicijn

Wetenschappers zijn erin geslaagd om met behulp van genetische modificatie kippen eieren te laten leggen die medicatie bevatten tegen bepaalde vormen van kanker. Dit maakt de medicijnen velen malen goedkoper dan uit de fabriek. Door de onderzoekers zijn twee menselijke eiwitten toegevoegd aan het DNA van een kip.

Geiten produceren spinnenzijde

Amerikaanse wetenschappers hebben genetische geiten gefokt die de bouwstof voor spinnenrag produceren in hun melk. De geiten kunnen zelf geen webben bouwen, maar de melk bevat proteïnen die spinnen gebruiken om spinnenzijde te produceren.