Kankerverwekkend

Voedingscentrum: 'Aardappeltjes goudbruin bakken is gevaarlijk'

07 februari Het Voedingscentrum waarschuwt donderdag voor het goudbruin bakken van aardappelen. Zo'n knapperig randje kan volgens het instituut de kans op kanker verhogen. Het Voedingscentrum is daarom een campagne gestart met de slogan: Bak goed, bak goudgeel.

Bij het verhitten van zetmeelrijke producten (zoals aardappelen en granen) boven de 120 graden kan de stof acrylamide vrijkomen. Deze stof blijkt uit verschillende onderzoeken (onder meer proeven met muizen en ratten) kankerverwekkend te zijn. Ook sigarettenrook, brood en koffie kan acrylamide bevatten.

Volgens het Voedingscentrum zijn er voldoende signalen om het advies uit geven. De instantie volgt hiermee het Britse voedingscentrum dat twee jaar geleden al een soortgelijke waarschuwing gaf.

De boodschap van het Voedingscentrum onderstreept nog maar eens de vraag: wat mag je nou wel en wat mag je niet eten? Vanavond in RTL Late Night gaan we er over in gesprek met Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum, voedingsdeskundige Steffi Haazen en tv-kok René Pluijm.