Fernando Tipt

Week van Fernando: Backstreet Boys, Blackpink en Frank Zappa

07 februari Elke donderdag gidst Fernando Halman ons door het woud aan singles, albums en muziektrends in De Week van Fernando. Met deze week: Backstreet Boys weer op één, Blackpink concertkaarten kosten 166 euro, Frank Zappa als hologram en natuurlijk weer een nieuwe tip voor Twan!

Backstreet Boys weer op één

Na achttien jaar mogen de (inmiddels) heren van de Backstreet Boys weer een nummer één-notering achter hun naam zetten. Hun nieuwe album DNA is op nummer één binnengekomen in de Amerikaanse Billboard 200. De mannen zijn niet alleen succesvol in de Verenigde Staten, DNA kende vorige week in Nederland ook een goede start. In de Album Top 100 kwam de plaat binnen op nummer vier.

De laatste keer dat Backstreet Boys op nummer één stond, was met hun album Black&Blue in december 2000. De heren hebben lang moeten wachten op een nieuwe koppositie, achttien jaar en twee maanden. Een record is dat overigens niet, Paul McCartney moest bijna twee keer zo lang wachten: namelijk 36 jaar en 3 maanden tussen Tug of War (1982) en Egypt Station (2018).

De comeback van de uiterst populaire boyband is zeer succesvol. Kevin, Howie, AJ, Nick en Brian hebben DNA op 25 januari uitgebracht en het album ging al meer dan 234.000 keer over de toonbank in de Verenigde Staten. In dat cijfer zitten zowel de fysieke verkoop, als de streaming en downloads van het album.

Backstreet Boys - No Place

Blackpink-concertkaarten voor 166 euro

Popmuziek uit Zuid-Korea is hot. K-pop wint wereldwijd aan populariteit. De meiden van Blackpink geven in mei een concert in AFAS Live. Geïnteresseerden moeten wel even diep in de buidel tasten: een kaartje kost maar liefst 166 euro. Hiermee is dit het duurste concert dat de afgelopen jaren in Nederland is gegeven.

Dat K-Pop ook in Nederland groot is, bewijst een uitverkocht Ziggo Dome van afgelopen oktober. Toen gaf de boyband BTS een concert. Dit zijn niet de enige grote namen in dit genre, want iedereen kent ongetwijfeld nog de monsterhit Gangnam Style van Psy uit 2012. Nu zijn de fans van Blackpink blij dat de dames naar ons land komen, maar minder blij met de prijs van de toegangskaarten.

In K-pop-Facebookgroepen wordt opgeroepen het concert te boycotten, en er is een petitie gestart die organisator Mojo en Blackpink’s management YG Entertainment oproept om de ticketprijs te verlagen. Als je denkt dat je voor die 166 euro een speciale behandeling krijgt, kom je bedrogen uit. Geen drankjes, vervoer, overnachting of andere privileges zitten in de prijs inbegrepen maar gewoon de goedkoopste en enige type kaarten voor dit concert.

Blackpink is hiermee duurder dan de Amerikaanse popartiest Eddie Vedder, die in mei 2017 twee avonden in dezelfde zaal stond en waar een kaartje 108,90 kostte. Er worden regelmatig nog duurdere kaartjes verkocht, maar die zijn dan voor de betere plekken of voor VIP-pakketten waarbij je vaak een foto met handtekening, merchandise en een goede plaats krijgt. Dat kan enorm oplopen, met als uitschieter Metallica in de Ziggo Dome in 2017, waar fans voor de duurste VIP-tickets 2409 euro betaalden. Even als nuance, de goedkoopste kaarten voor dat concert kostten ongeveer vijftig euro .  

Blackpink - DDU-DU DDU-DU

Frank Zappa als Hologram te zien in Amsterdam

De memorabele gitarist en componist Frank Zappa, onder andere bekend van de hit Dancin’ Fool, geeft op 17 mei een concert in het Amsterdamse RAI Theater. Aangezien de Amerikaanse legende in 1993 overleed, zal hij in holografische vorm verschijnen. De de voorstelling zal de naam The Bizarre World of Frank Zappa gaan dragen.

Zijn voormalige bandleden geven ook acte de présence. Gitaristen Ray White en Mike Kennealy, bassist Scott Thunes, multi-instrumentalist Robert Martin en drummer Joe 'Vaultmeister' Travers zijn allen van de partij. Laatstgenoemde is ook de beheerder van het Zappa-archief.

Tijdens het concert worden unieke niet eerder vertoonde beelden uit 1974 getoond, die gemaakt zijn in Zappa’s studio in Los Angeles. Het beeldmateriaal heeft 44 jaar in een kluis gelegen en zal de basis vormen voor een optreden met een mix van livebeelden en archiefbeelden van de legende. De kaartverkoop voor de voorstelling in Amsterdam start op vrijdag 8 februari om 10:00 uur.

Het gebruik van een hologram is niet nieuw, de wereld maakte goed kennis met deze techniek tijdens het Amerikaanse muziekfestival Coachella in 2012. Rapper Snoop Dogg trad hier op met de overleden, maar ogenschijnlijk toch levensechte, Tupac Shakur. Tupac werd al in 1996 doodgeschoten, maar verscheen tijdens dit festival als hologram ten tonele. Samen met Snoop Dogg zong hij drie nummers.

Twee jaar later in 2014 was het de eer aan Michael Jackson tijdens de uitreiking van de Amerikaanse Billboard Music Awards. De zaal reageerde met een staande ovatie toen de digitale versie van de King of Pop een nummer van zijn nieuwe album en zijn wereldberoemde moonwalk deed. Ook hier was het hologram van de in 2009 overleden zanger zeer realistisch. Alle karakteristieke bewegingen kwamen voorbij.

Dit jaar start ook een wereldtour met een hologram van Amy Winehouse. Dat heeft haar vader Mitch Winehouse laten weten aan persbureau Reuters. Het hologram van de zangeres zal worden begeleid door een liveband en moet in drie jaar tijd de hele wereld over gaan. 

Tip voor Twan: Ir-Sais - Enjoying the Sun

Fernando laat Twan deze week kennis maken met zijn roots. De kennismaking met muziek afkomstig uit de Nederlandse Antillen begint in Aruba, met haar grootste muzikale exportproduct: Jeon. Deze 28-jarige artiest werkte samen met J. Balvin en samen brachten zij vorig jaar “Machika” uit, goed voor meer dan 166 miljoen views. Het woord “Machika” komt uit het Papiaments en betekent zoiets als verpletteren.

Of deze eer ook toekomt aan de 30-jarige Irgwin Placido Sluis oftewel Ir-sais is nog maar de vraag. Als het Fernando ligt is deze artiest, die geboren is op Bonaire the next best thing. Zijn nieuwste single heet Enjoying the Sun.  

Ir-Sais - Enjoying The Sun

NandoLeaks

Dit zijn de tracks die Fernando tipt en zijn lijstje kun je volgen via Spotify.